Autorally Portugal 2012 start in de Algarve

Publiek bij Rally PortugalDé autorally van Portugal, Vodafone Rally de Portugal, start volgende week in het Algarve Stadion bij Faro. De coureurs zullen hun gepantserde auto’s in het stadion en over onverharde wegen langs de kust en door het binnenland van de Algarve jagen. Het sportevenement telt mee voor het Wereldkampioenschap Rally en staat bekend om zijn moeilijke wegen. De onverharde route vol bochten en kuilen zorgt bij droog weer voor enorme stofwolken. Regent het, dan verandert het parcours in een glibberige modderpoel. De Portugese autorally is dus een ultieme uitdaging die de internationale top naar de Algarve brengt.

Geschiedenis van de Rally van Portugal
In 1967 organiseerden de Portugezen de Rally van Portugal voor het eerst. Het evenement werd toen noordelijker in Portugal gehouden, bij Estoril. In de loop van de jaren heeft de autorace verschillende namen gehad. Ook maakte het sportevenement wisselend deel uit van de Wereldkampioenschappen. Sinds 2009 staat de Rally van Portugal onafgebroken op de WK-kalender.

Rally populair in Portugal
Autorally is een van de meest populaire sporten in Portugal. De Portugese Rally heeft dan ook altijd veel bezoekers getrokken. In de jaren zeventig en tachtig leidde dit zelfs tot gevaarlijke taferelen. Toeschouwers stroomden massaal toe en stonden zelfs op het parcours. Sommigen maakten daar een sport van en probeerden zo lang mogelijk op de weg te blijven, terwijl een rally-auto kwam aanstormen. In 1986 leidde dit tot een ongeluk toen een Portugese coureur een stel waaghalzen moest ontwijken en in het publiek terechtkwam.  Daarna heeft de organisatie gelukkig veiligheidsmaatregelen genomen.

Informatie
De Vodafone Rally de Portugal begint donderdag 29 maart en duurt tot en met zondag 1 april. De eerste dag vertrekken de coureurs uit Lissabon. Daarna is de Algarve het middelpunt.

Handige links:

– Programma (inclusief trainingsrondes)

– Route en afstanden (PDF-file aan de linkerkant van de pagina)

– Rally Pass

Dit vind je misschien ook leuk...