Tips om te wandelen in de Algarve

Zomers is het misschien te heet, maar de rest van het jaar kun je heerlijk wandelen in de Algarve. Hou je van stoere rotskusten en heuvelachtig gebied ga dan lopen in het westen van de Algarve. Trek je iets meer het binnenland in dan kun je flink klimmen op de paden van het Monchique-gebergte. Ga je liever met een flinke tred over uitgestrekte vlaktes en zandstranden kies dan voor Oost-Algarve. Om je alvast te oriënteren: er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld in de Algarve waar je online informatie over kunt vinden.

Wandelen over de rotsen in West-Algarve
We moeten je wel even waarschuwen als je gaat wandelen in het centrale en westelijke gedeelte van de zuidkust van Portugal. De kliffen zijn hier niet al te stevig en kunnen op sommige delen overhellen, waardoor ze gemakkelijker kunnen afbreken als er iemand opstaat. Oppassen dus met het lopen langs de randen van deze rotsen. Hoe mooi het ook is om van grote hoogte in de diepte de zee tegen de rotsen te zien beuken. Neem je dat in acht dan zou je eens 13 kilometer kunnen gaan lopen van Luz naar Ponta da Piedade en weer terug. Nog een rotsachtige wandeling kun je maken van Senhora da Rocha naar Benagil en weer terug.

Vogels, vissers en eindeloze zandstranden in Oost-Algarve
Ben je gek op vogels trek dan oostelijker en ga wandelen bij het natuurpark Ria Formosa. Wil je het leven van Portugese vissers zien in hun ‘schelpenhuisjes’ en hou je van eindeloze zandstranden bezoek dan het eiland Caluta bij Faro.

Diverse wandelingen in de Algarve en Portugal
Een serie korte en lange wandelingen in de Algarve en ook in andere delen van Portugal staan op Wikiloc.com. De beschrijvingen zijn meestal wel in het Portugees, of summier. Maar er zit wel een handige kaart bij, een overzicht met de wandelfeiten zoals afstand en zwaarte en je kan de wandeling virtueel bekijken in Google Earth.

De monstertocht: 300 kilometer wandelen dwars door de Algarve
Helemaal niets missen van de Algarve tijdens je wandeling kan ook. Maak je dan klaar voor een echte fikse wandeltocht en loop – dwars door de Algarve – de 300 kilometer lange Via Algarviana. Deze wandelroute begint bij de Spaanse grens: de  Guadiana Rivier bij Alcoutim. De laatste passen van deze route zet je op het meest zuidwestelijke puntje van Europa, want dan ben je op de prachtige Kaap S. Vicente. Is een tocht van 300 kilometer je te zwaar? Neem dan gewoon een kleiner stuk van de Via Algarviana. Om te zien hoe de route loopt download dan alvast de routebeschrijving en de wandelkaarten. Overigens zijn er op de route ook wegwijzers. En niet onbelangrijk: onderweg vind je eet- en slaapgelegenheden op je pad.

(Foto door Rui Ornelas – Flickr.com / CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...