Sterrenrestaurants in de Algarve

sterrenrestaurant in de AlgarveDe lokale keuken is prima in Portugal. Maar soms wil je misschien net iets anders dan kip piri piri of gegrilde sardines. Eten op hoog niveau, dat kan ook in de Algarve. Maar liefst zes restaurants hebben een ster gekregen van Michelin, waarvan een zelfs twee.

Rondom Almancil vind je de meeste sterrenrestaurants. Niet zo gek want het is ook het meest luxueuze gebied waar de rijken hun tweede, derde of zoveelste villa hebben in het nabijgelegen Quinta do Lago of Vale de Lobo. Eten met een ster doe je hier bij:

  • Amadeus: de Oostenrijkse chef Siegfried Danler-Heinemann laat met een dagelijks wisselend menu proeven waarom zijn restaurant al sinds 2006 een ster verdient. Zijn motto: ‘hou het simpel’.
  • Henrique Leis: de gelijkgenaamde chef komt oorspronkelijk uit Brazilië. Zomers dineer je met uitzicht op de Atlantische Oceaan, ’s winters ligt het accent op ‘gezellig intiem’ in de speciale winterkamer. Hier kun je natuurlijk dagverse vis eten, maar ook een tournedos met truffles en port.
  • São Gabriel: Torsten Schultz heeft over heel de wereld gekookt. Zijn internationale ervaringen als chef-kok brengt hij graag samen in de keuken van São Gabriel. Je kunt hier de watermeloensalade met garnalen,  de Zwitserse kaasquiche, gegrilde zeebaars of geroosterd lamsvlees met tomaten-mint-chutney  in de elegante eetzaal eten of buiten in de bloemrijke tuin. Check ook het menu van de chef (pdf) van 65 euro.

Vilamoura
Vilamoura is met haar jachthaven en golfbanen een uitstekende locatie voor een sterrenrestaurant. Dat dacht de Duitse chefkok Willie Wurger ook en inmiddels is hij met zijn restaurant Willies een begrip. Hier vind je voornamelijk gerechten met Franse, Italiaanse en Midden-Europese invloeden. De sfeerverlichting en de zachte pastelkleuren van het klassieke interieur doen de rest voor een geslaagd diner.

Porches
Een stukje westelijker ligt Porches. In het luxe resort Vila Vita Parc ligt restaurant The Ocean. Je kunt daar, met uitzicht op de oceaan, bijzondere gerechten eten. De nog maar 33-jarige chef Hans Neuner zorgt voor een à-la-cartemenu en een wisselend weekmenu. Als het buiten te koud is, kun je dineren in de wintertuin.

Albufeira
Het enige restaurant met twee Michelin-sterren vind je bij Praia da Galé, een prachtig strand vlakbij Albufeira. Het gaat om Vila Joya. De Oostenrijkse chef Dieter Koschina koopt de ingrediënten voor zijn zesgangenmenu’s het liefst bij de locals. Hij combineert Franse klassiekers met Portugese slowfood. Helemaal los in de keuken gaat hij op donderdag. Dan kun je hier acht gangen lang genieten van zijn kookkunst. Zelf net zo leren koken als Dieter kan ook tijdens de kookcursussen in Vila Joya.

(foto door Matt en Kim RudgeFlickr.com)

Dit vind je misschien ook leuk...