Haaien gespot bij Sagres

Het was even schrikken voor de badgasten op het Zavial-strand in Vila do Bispo. Het strand dat ter hoogte van de bekende surfplaats Sagres ligt, werd afgelopen vrijdag rond 17.30 uur bezocht door twee haaien.  Zwemmers werden na het spotten van de haaien direct opgeroepen om het water te verlaten. De haaien zwommen weer weg zonder slachtoffers te maken. Waarschijnlijk ging het hier om hamerhaaien die ongevaarlijk zijn voor mensen.

Hoge temperaturen zeewater Algarve
Vorig jaar werden rond deze tijd ook al hamerhaaien gezien in de buurt van de kust van Sagres. Dat de dieren dichterbij de stranden komen dan normaal komt door de hogere temperaturen van het zeewater van de afgelopen jaren. In de Oost-Algarve is het zeewater nu rond de 23 graden en in het westen ligt de watertemperatuur op 18 graden.

De stranden waar de haaien afgelopen vrijdag waren gespot, stonden er de zaterdag daarop verlaten bij. Of het door het bezoek van de haaien kwam, is niet bekend, want het weer was ook erg slecht.

Reuzenhaai in Sagres
In 2004 werd de kust van Sagres bezocht door een enorme haai: een zee-engel. Het dier dat  voornamelijk kleine zeedieren zoals schelpen en visjes eet, moest zijn bezoek met de dood bekopen. Eenmaal met een tractor aan wal getrokken, werd de haai opgedeeld en verkocht op de vismarkt in Portimão.

(foto door Barry Peters – Flickr.com / CC-licentie)

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...