Cavaco Silva opnieuw president van Portugal

‘Obrigado, Portugal!’ zegt de herkozen centrumrechtse president Cavaco Silva op zijn website. Zondag 23 januari koos Portugal voor komende vijf jaar voor deze 71-jarige hoogleraar economie. Zijn belangrijkste concurrent de dichter Manuel Alegre volgde hem met een score van ongeveer 20 procent van de stemmen.

Al sinds maart 2006 is Cavaco Silva president van Portugal. In 2006 was het nog 50,6 procent van de Portugezen die een stem op hem uitbracht. Nu gelooft 52,94 procent erin. Maar er moet wel bij gezegd worden: meer dan de helft van de 9.656.474 kiesgerechtigden kwam niet bij de stembussen opdagen. Waar Cavaco Silva zegt te staan voor stabiliteit in de huidige crisistijd, denkt volgens de peilingen het merendeel van de Portugezen niet dat hij het verschil gaat maken. Toch zijn er 2.230.104 Portugezen geweest die een stem op Cavaco Silva uitbrachten; in 2006 waren dat er een half miljoen meer.

Bezuinigingsbeleid Portugal
Het aangekondigde harde bezuinigingsbeleid van de regering hebben de Portugezen wantrouwend gemaakt, daardoor hebben ze het idee gekregen dat hun stem toch niets meer uitmaakt. De internationale financiële markten reageerden wel opgelucht.  Doordat Cavaco Silva een sterk voorstander is van zware besparingsmaatregelen, hoefde Portugal afgelopen maandag minder rente voor zijn staatsleningen te betalen. De president, die ook  hoogleraar economie is, wil alles op alles zetten om te voorkomen dat Portugal bij het noodfonds van de EU moet aankloppen.

Geboren in de Algarve
Ook in de Algarve won Cavaco Silva ruimschoots. In deze regio startte hij op 6 januari zijn verkiezingscampagne met onder andere een bezoek aan zijn grootvader in Vila Real de Santo António, die daar in een bejaardentehuis woont. Zelf is de Portugese president op 5 juli 1939 geboren in Boliqueime. In deze plaats haalde hij bijna driekwart binnen van de stemmen.

Presidentiële vakanties in Albufeira
Cavaco Silva komt nog vaak op vakantie in de Algarve in zijn villa in Sesmarias (vlakbij Albufeira). Zie je breedgeschouderde mannen in een strak pak en een zonnebril op hun neus in de authentieke Portugese snackbar O Coelho II, dan zijn dat de beveiligers van de president. ‘Want’, zo heeft de eigenaar van het eethuisje verzekerd, ‘ze vinden hier de koffie het lekkerste’.

 

Dit vind je misschien ook leuk...