Alentejo: toplocatie voor tweede huis en wijngaard

Het Britse dagblad The Telegraph heeft onlangs de Alentejo in Portugal uitgekozen tot een van werelds toplocaties voor een tweede huis. De krant stelde een top twintig samen van de beste gebieden ter wereld voor een extra optrekje. Daarbij wilde The Telegraph verschillende typen potentiële vakantiehuisbezitters tegemoet komen.  Zowel degenen met een lager budget als die met een topinkomen komen aan bod. En dat zorgt voor een bijzondere wereldreis, want de locaties die de Britse krant aanbeveelt variëren van Krakòw in Polen tot aan Bali in Indonesië.

Ook de Alentejo in Portugal komt dus in de lijst voor. De streek bevindt zich in de categorie van huizen onder een half miljoen pond (570.883 euro).  Voor dit bedrag is het volgens The Telegraph ook goed wonen in het Duitse Leipzig, het Oostenrijkse Zell am See, het Canadese Nova Scotia, het Estlandse Tallinn, op de Shetlands Islands, in Kotor Bay in Montenegro en Kolymbari op Kreta.

Eigen wijngaard in Alentejo
De Britse krant schat dat degenen die dromen van een eigen wijngaard gelukkig kunnen worden in de Alentejo. Wie nu denkt aan het opknappen van vervallen boerderijtjes, het ontginnen van hectares land en een sociaal rustig leven in een slaperig dorpje heeft het mis. Want het gaat hier om een superdeluxe resort waar het motto is: wel de wijnranken en natuurlijk de wijn, maar niet het zware werk. En dat moet volgens de krant mogelijk zijn in L’and Vineyards. Daar kun je een huis kopen met een deel van de wijngaard die bij het resort hoort. Het goedkoopste huis kost er ongeveer 170.000  euro. Je hebt dan een townhouse met twee slaapkamers. Voor de grootste villa betaal je ruim 8 ton.  Daarbij geldt: hoe groter het huis dat je koopt, hoe meer wijngaard er bij hoort.

Resort met pure luxe
Het is dus duidelijk dat de Britse krant niet mikt op degenen die op zoek zijn naar het authentieke en eenvoudige boerenleven van de Alentejo. Koop je een huis in L’and Vineyards dan kom je in pure luxe terecht. Een spa, binnen- en buitenzwembad, tennisbanen, een landingsplaats voor helikopters behoren dan tot de faciliteiten. En je buren wonen in townhouses of ruime villa’s die gemaakt zijn volgens de richtlijnen van de moderne architectuur.

De wijnclub
En o, ja, dan heb je ook nog je deel van de wijngaard. Daar kun je je eigen wijn maken, waarbij je een specifiek druivensoort kiest of de druiven neemt die al gebruikt worden in de wijngaard. Helemaal alleen in die keuzes sta je niet als je lid wordt van de The L’ and Wine Club. Daar is het mogelijk om wijncursussen te volgen en een plek voor je flessen wijn te reserveren in de wijnkelder van het restaurant op het resort. Maar nog belangrijker:  je ontmoet er andere wijnliefhebbers. Daarmee kun je gezellig proosten terwijl je van het terras aan je zwembad op je wijnranken uitkijkt.

Alentejo: staat bekend om de goede wijnen
Als dit niet voor je te betalen is, of je kiest liever voor het Portugese leven in plaats van de jet set-style dan zijn er nog genoeg oude boerderijtjes op te knappen op het rustige platteland. Zorg wel dat er een wijngaard bij zit of de mogelijkheid daartoe. Want Alentejo is niet alleen een prachtige rustige streek, maar het is nu eenmaal ook een prima wijngebied.

 

(foto door Andre Ribeirinho – Flickr.com / CC-licentie)