80 miljard noodhulp voor Portugal
Op een topoverleg vandaag in Hongarije hebben de Europese ministers van Financiën 80 miljard euro gereserveerd voor Portugal. Het Zuid-Europese land heeft gisteren bij de EU aangeklopt voor noodhulp. Portugal had in eerste instantie aangegeven waarschijnlijk 90 miljard nodig te hebben. De noodhulp zal, als alle partijen overeenstemming bereikt hebben over de voorwaarden, in fases worden betaald. Een deel van het geld is bedoeld om de noodlijdende banken in Portugal te redden.
Voorwaarden aan Portugal
Tot half mei zal Portugal met de Europese landen onderhandelen over het precieze bedrag van de noodhulp, de looptijd en rente. Ook zullen de partijen overeenstemming moeten bereiken aan welke voorwaarden Portugal moet voldoen om de noodhulp te krijgen. Gedacht wordt aan forse hervormingen op financieel gebied. Ook zou het ondernemingsklimaat onder de loep worden gelegd, zodat de economie van Portugal kan groeien en het land een sterkere concurrentiepositie kan krijgen. Bovendien moet Portugal maatregelen treffen om de arbeidsmarkt te verbeteren. Hiervoor zouden het ontslagrecht, sociale zekerheid en pensioenen ingrijpende veranderingen moeten ondergaan. Over het algemeen gaan de eisen van de EU verder dan de bezuinigingsplannen die Portugal al van plan was. Daarbij moet ook de oppositie akkoord gaan met de komende economische hervormingsmaatregelen in Portugal.
Hoge rentes
Portugal kon niet anders dan afgelopen week financiële hulp aan de EU vragen nadat de regering gevallen was vanwege te weinig steun van de oppositiepartijen voor extra bezuinigingsmaatregelen. Hierdoor hebben internationale financierders te weinig vertrouwen in de financiële situatie van het land, waardoor Portugal veel te hoge rentes moet betalen voor zijn leningen op de internationale financiële markt. Het land heeft lang volgehouden het zelf te kunnen redden, maar woensdagavond maakte de vertrekkende premier José Socrates op de Portugese televisie bekend dat Portugal gebruik moet maken van het noodfonds.