Crisis Portugal: rating omlaag, rente omhoog

Portugal krijgt het steeds moeilijker om zijn schuldenprobleem zelf op te lossen. Vandaag schoot de rente voor Portugal omhoog naar historische records. Voor een lening van vijf jaar betalen de Portugezen nu 8,7 procent. Dit als gevolg van  een nieuwe daling van de kredietrating door Standards & Poor’s.  Dat is de tweede keer deze week dat deze internationale autoriteit op kredietbeoordeling er steeds minder van overtuigd is dat Portugal zijn schulden kan terugbetalen. Het Zuid-Europese land dreigt nu zijn kredietwaardigheidsstatus te verliezen en steeds meer beleggers verkopen hun Portugese staatsobligaties. De stap naar het tijdelijke noodfonds van de EU, de European Financial Stability Facility (EFSF), komt dan ook steeds dichterbij voor Portugal.

Toch blijft de demissionaire premier José Socrates volhouden dat Portugal geen financiële steun nodig heeft. Maar voor Portugal is het nu bijna onmogelijk geworden om obligaties uit te geven. Daarbij moeten de Portugezen de komende maanden grote leningen aflossen. In april gaat dat om een bedrag van 4,5 miljard en in juni 5 miljard.

Economische krimp en begrotingstekort Portugal
Daarnaast verwacht de Portugese Centrale Bank dat de krimp van de economie van Portugal in 2011 zal toenemen naar 1,4 procent in plaats van een eerder verwachte 1,3 procent. Dit vanwege de strenge bezuinigingsmaatregelen die de Portugese overheid moet invoeren om het begrotingstekort terug te dringen. Volgens de Wall Street Journal zou dit begrotingstekort ook nog eens groter zijn dan de Portugezen tot nu toe beweerden. In plaats van 7,3 procent zou deze meer dan 8 procent bedragen.

Nieuwe verkiezingen
Nu de Portugese regering demissionair is, kan het ook geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen invoeren. Tijdens de onderhandelingen van president Cavaco Silva met de grootste politieke partijen van Portugal, na de val van de regering, is het niet gelukt om tot een coalitieregering gekomen. Nu krijgt Portugal vervroegde verkiezingen die waarschijnlijk binnen twee maanden worden gehouden.

(foto door Osvaldo Gago – Flickr.com/ CC-licentie)

 

Dit vind je misschien ook leuk...