Een van de oudste vrouwen van Portugal overleden

Een van de oudste inwoners van Portugal, Ermelinda Guerreiro, is afgelopen maandag overleden. Volgens  de Jornal do Algarve is ze 109 jaar geworden. Lang voordat het nog een officiële feestdag was zag Ermelinda het daglicht op 25 april 1902 in Vila Nova de Cacela. Een plaats die in het oosten van de Algarve ligt. In haar kinderjaren verhuisde ze naar een andere woonplaats, ook in de Algarve, namelijk São Bartolomeu. Later heeft ze nog veertien jaar met haar man in Spanje gewoond, waar hij een baan had bij een agrarisch bedrijf.

Zes zonen
Op haar 22e trouwde ze en kreeg ze zes zonen, waarvan er twee eerder stierven dan zij. Haar nalatenschap is groot. Want behalve haar 6 eigen kinderen zijn er nog 19 kleinkinderen, 29 achterkleinkinderen en 9 achter-achterkleinkinderen geboren.  Ermelinda heeft bijna heel haar leven gewerkt. Vanaf haar veertiende ging ze aan de slag met huishoudelijke taken of met het werken op het land.

Dokter
Het geheim van de hoge leeftijd van Ermelinda is nog niet bekend. Maar ze was waarschijnlijk heel gezond, want ze heeft tijdens haar leven maar drie keer een dokter geraadpleegd. Tot een paar dagen voor haar dood was de hoogbejaarde vrouw volgens de Portugese krant nog helder van geest.

Oudste inwoner van Portugal
De recordleeftijd die een Portugees ooit haalde was 115 jaar en 108 dagen. Deze eer komt toe aan Maria de Jesus, die op 2 januari 2009 overleed in haar vaderland. Deze Portugese was zelfs ooit de oudste mens ter wereld.

 

(foto door Geishaboy500 – Flickr.com / CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...