Nieuw wereldrecord surfen op hoogste golf in Nazaré

surfer op hoge golf - CSDe zee bij de Portugese kustplaats Nazaré is een van de meest geliefde surfspots van de wereld. Hier zijn namelijk al meerdere malen records gevestigd voor het surfen op de hoogste golf. Zondag 2 februari j.l. was het weer zover. Deze keer pakte Andrew Cotton de 24,3 meter hoge golf. Het lukte de Britse loodgieter en vader van twee kinderen om 10 seconden te surfen op de monstergolf, waarna hij viel. De omstandigheden waren namelijk zwaar door de sterke wind die stevige turbulentie veroorzaakte.

Of Cotton echt officieel een record heeft gevestigd hoort hij pas in maart van Billabong XXL. Via een ingestuurde video van de surfactie beoordeelt de jury van de Billabong XXL Global Big Wave Awards of de Brit het oude record heeft verbroken. Die staat nu nog op naam van de Amerikaanse surfer Garret McNamara, die in 2011 een golf van bijna 24 meter voor de kust van Nazaré bedwong

Jetski en zwemvest
Overigens ging Cotton niet alleen de zee in. Het was de huidige recordhouder, maar ook Cotton’s goede vriend,  McNamara, die hem vanaf een jetski hielp  en hem weer aan wal bracht. ‘Overigens zijn de golven zo hoog, dat je niet zonder jetski bovenaan komt’, vertelde Cotton aan de Britse krant The Telegraph. De val was dan ook niet aangenaam, maar dankzij een speciaal zwemvest kwam hij al snel aan de oppervlakte.

Op jach naar de hoogste golf in Portugal
Nazaré staat bekend om de hoge golven. Door een combinatie van een zandbank voor de kust , de krachtige golfslag van de Atlantische Oceaan en de juiste weersomstandigheden kunnen er reuzegolven ontstaan. Het is daarom een bijzonder goede surfplek voor surfers die van een flinke uitdaging houden. Voor Andrew Cotton is het Portugese avontuur nog niet afgelopen. Volgens de Daily mail gaat de surfer samen met Epic.tv in Portugal een televisieserie maken over de jacht op de hoogste golf.

De surfactie van Cotton kun je zien op deze video:

(foto © Can Stock Photo / EpicStockMedia)

Dit vind je misschien ook leuk...