Portugal neemt afscheid van Eusébio

Eusébio in actie op een postzegel

© Can Stock Photo Inc. / popovaphoto

Drie dagen rouw heeft de Portugese president Cavaco Silva gisteren afgekondigd vanwege het overlijden van voetballegende  Eusébio da Silva Ferreira. Gisterochtend overleed Eusébio op 71-jarige leeftijd aan een hartstilstand. En daarmee stond ook voor de Portugezen de wereld even stil. Eusébio wordt beschouwd als een van de beste voetballers ooit en hoort in het rijtje thuis van Pelé en Cruyff.  De in 1942 in Mozambique geboren voetballer valt dezelfde eer ten deel als de koningin van de Fado, Amália Rodrigues. Toen zij op 6 oktober 1999 overleed was Portugal ook drie dagen lang officieel in rouw. Nu hangen de vlaggen weer halfstok voor Eusébio.

EERBETOON EN BEGRAFENIS
Anders dan in Nederland volgt de begrafenis na de dood binnen een paar dagen. Daarom wordt Eusébio vandaag al rond 18.00 uur begraven op de begraafplaats Lumiar in Lissabon. Vanmiddag heeft er nog een plechtigheid plaatsgevonden in het Benfica-stadion en maakte zijn kist onder luid applaus een ereronde.  Voorafgaand aan de begrafenis vond er ook nog een kerkdienst en een processie in de straten van Lissabon plaats. Naar verwachting zal er ook voor de begrafenis veel belangstelling zijn, er worden tienduizenden mensen verwacht. Gisteren konden fans ook afscheid nemen van Eusébio. De voetballegende lag daarvoor opgebaard in het stadion van Benfica. Gisteren legden ook veel Portugezen bloemen en sjaals neer bij het standbeeld van Eusébio, dat voor het stadion van Benfica staat.

DE CARRIÈRE VAN EUSÉBIO
Wat Eusébio zo bijzonder maakte, is niet alleen zijn fantastische voetbalspel, maar ook heeft hij veel gedaan voor het Portugese voetbal. Bovendien stond hij bekend als het symbool van Benfica. De club waar hij op 19-jarige leeftijd in dienst kwam en vijftien jaar voor heeft gevoetbald. Hierna ging hij bij andere clubs voetballen, maar na zijn pensioen keerde hij weer terug naar Portugal en bleef hij sterk verbonden met Benfica. De hoogtepunten van zijn voetbalcarrière beleefde hij in de jaren 60 bij deze club.  Hij hielp Benfica onder andere aan de Europa Cup 1 en elf keer aan het landskampioenschap. Verder werd Eusébio tweemaal met de Gouden Schoen onderscheiden, die alleen de beste spelers van de wereld krijgen. Ook is hij Europees voetballer van het jaar geweest en was hij topscorer tijdens het WK in 1966. De wereld kende Eusébio inmiddels als de ‘Zwarte Parel’ of ‘Zwarte Panter’. Hij was namelijk een van de eerste zwarte Afrikaanse voetballers die een wereldster werd op voetbalgebied.

Wie de legendarisch Eusébio nog in actie wilt zien, kan genieten van de video’s van zijn hoogtepunten die het NRC heeft verzameld.

 

Dit vind je misschien ook leuk...