Portugal wil geen hulp van EU-noodfonds

Eigenwijs of moedig? Hoe dan ook Portugal wil geen noodsteun van de EU. Dat heeft premier Socrates vandaag gezegd tijdens een persconferentie na afloop van de Europese top in Brussel. Volgens de premier, die woensdagavond zijn ontslag indiende bij de Portugese president Cavaco Silva, kan Portugal zijn eigen problemen oplossen. En problemen zijn er, want de politieke crisis in het land heeft de financiële situatie van Portugal alleen maar verslechterd. De vertrekkende premier benadrukte, dat ondanks de politieke problemen, de eerder genomen forse bezuinigingsmaatregelen gewoon zullen worden uitgevoerd.

Stijging rente
De internationale financiële markten denken er echter anders over. Verschillende gerenommeerde internationale kredietbeoordelaars hebben Portugal deze week een lagere beoordeling gegeven. Inmiddels is ook de rente die Portugal moet betalen voor internationale leningen flink gestegen. Ook het vertrouwen in een goede afloop van de schuldencrisis van de EU is verminderd, waardoor de goud- en zilverprijs fors zijn toegenomen.

Zware druk van EU-landen op Portugal
Inmiddels oefenen Europese regeringsleiders zware druk uit op de Portugese regering om het EU-noodfonds om hulp te vragen. Andere Europese landen zijn bang dat de onzekere financiële situatie van Portugal een negatief effect heeft op de rest van Europa. Als Portugal besluit om toch een beroep te doen op het noodfonds van de EU dan schatten analisten dat het land 70 tot 80 miljard euro nodig heeft.

Coalitieregering of nieuwe verkiezingen
Hoe de nabije politieke toekomst van Portugal eruit gaat zien, wordt vandaag beslist tijdens een gesprek tussen de president en de belangrijkste politieke partijen. Waarschijnlijk wordt er getracht om een coalitieregering te vormen. Lukt dat niet dan zullen er vervroegde verkiezingen komen die op zijn vroegst in mei zullen worden gehouden. Inmiddels geeft de uitslag van een enquête onder Portugese bevolking aan dat de grootste oppositiepartij, de sociaal democratische PSD, dik zouden winnen.

(foto door Lawrie Cate – Flickr.com / CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 28/03/2011

    […] tegen de 8% en een gang naar het noodfonds lijkt onafwendbaar. En de Portugezen zelf? Die blijven volhouden geen hulp van buitenaf nodig te hebben. Ze zijn toch immers geen Griekenland of Ierland?? […]