Wonen in Portugal: meer vrijheid en lekkages

Om lekker vrij te wonen kun je goed in Portugal terecht. Volgens onderzoek van Eurostat over de woonomstandigheden van Europeanen in 2009 dat gisteren werd gepubliceerd, woont ruim 40 procent van de Portugezen in een vrijstaand huis. In Nederland is dat 17,6 procent, want daar leeft men net als de Engelsen voor het merendeel in rijtjeshuizen. Van de Portugezen die geen vrijstaand huis hebben, woont 35,4 procent in een flat en 22 procent in een rijtjeshuis.

De meeste vrijstaande huizen vind je overigens niet in Portugal, maar in Slovenië, daar heeft maar liefst 68,7 procent van de bevolking geen naaste buren. Ook vind je veel vrijstaande woningen in Hongarije (67,6 procent) en in Noorwegen (62,4).

Woonomstandigheden Portugezen
Dat er in Portugal meer vrijstaande huizen zijn dan in Nederland wil niet zeggen dat ook de woonomstandigheden beter zijn.  Zo lekte het in 19,7 procent van de Portugese huizen en misschien verrassend; ook bij 14,2 van de Nederlands huizen waren er lekkages. Verder heeft 2,7 procent van de Portugezen geen bad of douche en moet 2,4 het zonder een toilet stellen dat is aangesloten op het riool. De laatste twee problemen komen volgens het onderzoek in Nederland nagenoeg niet voor. En ondanks alle zon wonen ook meer Portugezen in donkere ruimten dan Nederlanders. Respectievelijk 8,6 procent en 3,7 procent.

Rust, schone lucht en veiligheid?
Hoewel het misschien allemaal heerlijk vredig en rustig in Portugal lijkt vanuit de vakantievilla heeft toch bijna een kwart van de Portugezen last van geluidsoverlast. Met 23,9 procent van de bevolking is dat maar 1,4 procent minder dan de Nederlanders. Qua luchtvervuiling scoort het wonen in Nederland met 14,8 procent zelfs beter dan in Portugal met 18,7 procent. Wel heb je als bewoner in Portugal met 14 procent minder last van criminaliteit dan de 21,7 procent in Nederland.

(foto door Rosino – Flickr.com/ CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...