Aljezur eert zoete aardappel

De keuken van de Algarve staat bekend om haar visgerechten, maar ook de zoete aardappel is geliefd. Aljezur organiseert er zelfs jaarlijks een speciaal festival voor: Festival da Batata-doce de Aljezur.  Behalve de zoete aardappel staan daarbij ook andere locale producten in de belangstelling.

Magische stoofpot
De geschiedenis van de zoete aardappel en Aljezur gaat terug naar 1249. In dat jaar was het kasteel van Aljezur bezet door de Moren. Onder aanvoering van Dom Paio Peres Correia bevrijdde de ridders van St James of the Sword het kasteel. Maar daarbij hadden ze nog een bondgenoot… de zoete aardappel. De ridders zouden voor de strijd een magisch drankje gedronken hebben, dat gemaakt was van het sap van zoete aardappelen. Dat zou hun de extra kracht gegeven hebben voor de verrassend snelle overwinning op de Moren. Toch verloopt volgens de volksmond in Aljezur de legende anders. Het was geen drankje dat de ridders tot zich namen, maar ze aten voor de strijd de beroemde stoofpot van Aljezur met daarin bonen en zoete aardappelen.

Proeven van locale gerechten
Nu in de moderne tijd biedt het landschap van Aljezur nog steeds de juiste condities voor een perfecte zoete aardappel. De aardappel is zelfs zo van goede kwaliteit dat het een eigen kwaliteitsstempel heeft.  Tijdens het festival kan je de smaak zelf ervaren, door te proeven van diverse locale gerechten. En zodra iemand je de stoofpot van zoete aardappelen en bonen aanbiedt, aarzel dan geen moment. Want wie weet, werken de magische krachten nog steeds.