De Portugese waterhond een ras met een roemrijk verleden

Als first dog van de Verenigde Staten is de Portugese waterhond Bo wereldberoemd geworden. Door de keuze van president Obama en zijn familie is er enorme belangstelling ontstaan voor het ras.

Maar wat weten we van de soortgenoten van Bo? Hij is zwart, maar hij had ook bruin of wit kunnen zijn. Zijn haar kan in de ‘retrieversnit’ of een ‘leeuwensnit’ getrimd worden. Dat laatste is niet de modernste look, maar wel functioneel. ‘Want’, zo vertelt Wikipedia ons, ‘in de leeuwensnit wordt het achterwerk, snuit en de aanzet van de staart geschoren en wordt het haar op de rest van het lichaam ongerept gelaten. Deze snit werd van oorsprong bij de Portugese vissershonden gebruikt om hun lichaam warm te houden, maar tegelijkertijd een optimale bewegingsvrijheid voor de achterpoten te bewerkstelligen.

Mensenredder
Handig wanneer Bo nog zijn oorspronkelijk werk zou doen. Bo zou scholen vis de netten injagen, losgeraakte netten terugbrengen, boodschappen naar de kust brengen, het opduiken van allerlei zaken en aan wal zou Bo het schip bewaken. Niet voor niets natuurlijk. Want Bo zou vanwege zijn werk als onderdeel van de bemanning worden gezien en daarnaar betaald worden. Zij loon, vis of geld, werd dan gegeven aan zijn eigenaar.  Zijn salaris zou Bo overigens dubbel en dwars waard zijn, want niet alle vissers konden zwemmen. En juist ja, Bo redde ook drenkelingen.

Armada
Bo heeft dus moed en doorzettingsvermogen in zijn genen zitten. Bettina Otto-Matthes heeft daarover een aantal interessante gegevens verzameld. Niet alleen zag een monnik in 1297 hoe een Portugese waterhond het leven redde van een visser door hem het water uit te slepen, maar ook gebruikte de Spaanse Armada dit ras om berichten van schip tot schip te brengen. Toen de Armada in het Kanaal de slag verloor van Engeland en op de terugweg in een zware storm terechtkwam, overleefden de Portugese waterhonden door naar Schotland en Ierland te zwemmen. Daar mixte zij zich met Ierse setters en terriërs en ontstond de Ierse waterspaniël.

Rembrandt
En misschien heeft Bo nog verre bloedverwanten in Nederland. Want ook in ons land bleef de Portugese waterhond niet onopgemerkt. In een schilderij uit 1620 van Rembrandt ligt de hond aan de voeten van vermoedelijk Rembrandt zelf. De Portugese waterhond was waarschijnlijk zelfs een statumsymbool. Desondanks is het ras bijna uitgestorven geweest vanwege betere visvangtechnieken. In de jaren zeventig waren er nog maar 25 over, maar door een fokprogramma van Vasco Bensaude bleef het ras behouden.

Nu heeft de Portugese waterhond, ondanks zijn roemrijke zeeverleden en het bezit van zwemvliezen, ook andere kwaliteiten voor aan land ontwikkeld. Tegenwoordig wordt het ras ook ingezet als speurhond en voor therapeutische doeleinden. En natuurlijk als gezinshond, net als Bo van president Obama.

Dit vind je misschien ook leuk...