Politieke crisis Portugal lijkt onafwendbaar

Vandaag stemt het Portugese parlement over de gewenste extra bezuinigingsmaatregelen van de regering. Premier Socrates heeft de afgelopen week al aangegeven op te stappen als het parlement niet instemt met de regeringsplannen. Dit zou betekenen dat er in dat geval nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden.

Een situatie die de zorgwekkende financiële omstandigheden van het land er niet beter op maakt. Want een politiek instabiel land moet een veel hogere prijs betalen voor een lening op de internationale geldmarkt. Hierdoor zou de enige uitweg voor Portugal nog het noodfonds van de EU zijn. Iets wat de zittende regering probeert te voorkomen met de extra bezuinigingsmaatregelen. Deze zouden onder andere de staatspensioenen korten en overheidsuitgaven terugdringen.

EU-top
Vanmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd zal het Portugese parlement stemmen. Socrates heeft op initiatief van president Cavaco Silva tot gisteravond laat onderhandeld met de oppositie. Het is onduidelijk of dat tot een compromis heeft geleid. Om de bezuinigingsplannen te kunnen uitvoeren heeft de regering 116 stemmen nodig van het parlement dat uit 230 leden bestaat. Zelf heeft de socialistische minderheidsregering maar 97 zetels in bezit. De stemming in Portugal komt extra ongelegen doordat morgen een EU-top plaatsvindt, waarin onder andere de financiële situatie rondom Portugal wordt besproken.

Massademonstratie Portugezen
Ook de Portugese bevolking heeft zich inmiddels geroerd vanwege de economische malaise in hun land. De afgelopen maanden zijn er verschillende grote stakingen gehouden. Bovendien ging de bevolking op 12 maart massaal de straat op om hun ongenoegen te uiten over de aangekondigde bezuinigingsplannen van de regering. Het protest dat door vier jongeren via Facebook onder de naam ‘Geração à Rasca’ was opgestart, bestond op een gegeven moment uit maar liefst 300.000 demonstrerende Portugezen verspreid over verschillende steden in Portugal. In Lissabon was de grootste opkomst: 200.000 demonstranten.

Werkloosheid
De economische situatie is dan ook zeer slecht voor veel Portugezen. In 2010 liep de werkloosheid op tot een recordhoogte van 620.000; een ruime 10 procent van de beroepsbevolking. Het meest geraakt door de werkloosheid worden mensen onder de 35: bijna de helft van de werklozen valt onder deze categorie.

Immigranten die naar Portugal waren gekomen vanwege de betere economische omstandigheden dan die van hun eigen land, gaan weer naar huis als ze kunnen. In Brazilië bijvoorbeeld, waar veel immigranten vandaan komen,  draait de economie nu juist goed. Alleen kunnen veel Brazilianen niet terug naar hun vaderland, doordat ze eenvoudigweg het geld voor de vliegtickets niet meer bij elkaar kunnen verdienen.

(foto José Goulão – Wikimedia Commons / CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...