Waarom is er amandelbloesem in de Algarve?

In het noorden van Europa zijn wij blij dat de sneeuw eindelijk verdwijnt, maar in de Algarve is dat jammer. Want daar vind je de mooiste en beste sneeuw van de wereld: velden vol met bloeiende amandelbomen?

De amandel is een typisch Algarve-product. Kijk maar naar de lekkernijen, likeuren en de volle manden met verse amandelen op de markt.  Toch komt de noot oorspronkelijk niet uit deze streek. De bomen zijn ooit van elders met duizenden tegelijk naar de Algarve gebracht. Het waarom is een heel bijzonder verhaal.

Er was eens…  een mooie Noorse prinses, die pas was getrouwd met een knappe rijke Moorse koning. Ze hielden veel van elkaar en woonden in de mooie Algarve (toen Al-Gharb). Ondanks een land vol fluitende vogels en bloeiende bloemen, was de Noorse prinses toch erg verdrietig. Ze kreeg heimwee naar haar vaderland en miste vooral de sneeuw. Haar verdriet deed ook de Moorse koning erg veel pijn. Toen de prinses op een dag weer met betraande ogen uit de kasteelramen over de groene heuvels en de blauwe oceaan tuurde naar een sprankje wit, kon de verliefde koning het niet meer aan. Er moest een oplossing komen!

Ook de koning dacht terug aan zijn vaderland en daarmee aan de witte bloesem van de amandelbomen. Hij kreeg een geweldig idee! Hij liet duizenden amandelbomen naar de Algarve overbrengen, waar ze rondom het kasteel werden geplant. De prinses was inmiddels zo treurig dat ze niet meer naar buiten wilde kijken en de luiken voor altijd gesloten hield. Maar daar op die mooie dag in februari toen alle amandelbomen volop in bloei stonden, commandeerde de koning dat alle luiken van het kasteel weer open moesten. Toen de prinses na aandringen van de koning toch uiteindelijk naar buiten keek, wist ze niet wat ze zag. Overal waren de velden wit, net alsof het pas had gesneeuwd. En de prinses en koning leefden natuurlijk nog lang en gelukkig tussen de amandelbomen.

Een mooie legende, maar waarschijnlijker waren het de Moren die tijdens hun overheersing de amandelbomen naar de Algarve brachten, omdat ze de smaken van hun thuisland misten.  Maar toch wanneer in de winter, zo rond half januari, de bloei van de amandelbomen in het zuiden begint. Om daarna als een witte golf over Portugal naar het noorden te trekken. En je het geluk hebt om in deze tijd een heuvel of veld te vinden vol bloeiende amandelbomen, kijk er dan eens  in alle stilte overheen…  de legende over de Noorse prinses zou zomaar eens waar kunnen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...