Bakker bakt reusachtige kerstcake in Olhão

Bolo Rei: traditionele kerstcake in PortugalIn Olhão wordt er traditiegetrouw dit jaar weer een gigantische Portugese kerstcake gebakken, de zogenaamde Bolo-Rei. Volgens Sul Informação moet deze koningscake zelfs 100 meter lang en 500 kilo zwaar worden. Maar ook als de lekkernij deze niet haalt, blijven de cijfers indrukwekkend. Want lees maar wat er aan ingrediënten wordt gebruikt. Zo gaat er onder andere 150 kilo meel, 150 kilo gekonfijt fruit, 100 kilo chocolade waarvan een deel puur en een deel wit, 50 kilo suiker en 800 eieren in de cake. En dan hoort er ook nog 50 kilo gedroogd fruit, port, steranijs, vijgenlikeur, kaneel en olijfolie in.

Witte chocolade
De chefbakker is de 26-jarige Filipe Martins van de bakkerij Kubidoce in Olhão. Hij maakt van de gelegenheid ook meteen gebruik om een nieuwe variant van de Bolo-Rei te introduceren. Een exemplaar waarvan het hoofdbestanddeel witte chocolade is in plaats van pure.

Proef van de Bolo-Rei Gigante
Het bakproces van de Bolo-Rei hoeft Filipe niet alleen te doen, want hij krijgt hulp van zo’n dertig tot veertig vrijwilligers. De actie is bedoeld om geld op te halen voor het meisjestehuis Casa da Rapariga da Santa Casa da Misericórdia de Olhão. Wie een stuk wil proeven van de Bolo -Rei, kan dat doen op zaterdag 14 december aanstaande. Dan wordt de cake bij de Igreja Matriz vanaf ongeveer 10 uur ’s morgens gepresenteerd en geserveerd. Een stuk kost je minimaal 20 cent, maar als je meer wilt betalen, mag dat natuurlijk ook.

(foto door Ivo Emanuel Gonçalves – Wikimedia.org / CC-licentie)

 

Dit vind je misschien ook leuk...