De beste stranden van Portugal

Het barst van de mooie stranden in Portugal.  De Portugese kustlijn is 832 km lang en varieert van uitgestrekte zandstranden tot aan ruige rotskusten. Er zitten intieme afgelegen baaitjes tussen, maar ook stranden met alle moderne faciliteiten en strandwachten. Maar een van de belangrijkste dingen, die je wilt weten voordat je een frisse duik in de Atlantische Oceaan neemt: is het zeewater van goede kwaliteit?

Stranden in Portugal met goed zwemwater
Of het strand van je keuze over goed zwemwater beschikt, kun je nazoeken op de website van ‘The Blue Flag‘.  Dit eco-keurmerk test de waterkwaliteit van de stranden in verschillende delen in de wereld. Inmiddels hebben meer dan 3650 stranden  en jachthavens van 44 landen de ‘Blue Flag’ mogen ontvangen. Behalve naar het water kijken de beoordelaars ook naar de veiligheid, hygiëne en faciliteiten van het strand of de haven. Er wordt bijvoorbeeld gelet op hoe schoon het strand is, of er strandwachten aanwezig zijn en of het toilet goed werkt.

Algarve heeft de meeste Blue Flag-stranden
In Portugal zijn er 271 stranden en 14 jachthavens, die goedgekeurd zijn voor een ‘Blue Flag’ of zoals deze in het Portugees wordt genoemd: de ‘Bandeira Azul‘.  Met 74 stranden en vier jachthavens is de Algarve aanvoerder van de Blue Flags in Portugal. Onder andere het mooie strand São Rafael bij Albufeira, het jetset-strand bij Quinta do Lago en de jachthaven van Lagos horen bij het Blue Flag-gezelschap. Maar ook de minder bekende stranden: Mareta bij Vila do Bispo, Barril bij Tavira en Armona-mar bij Olhão. Bij de lijst met stranden en jachthavens staat ook aangegeven of ze toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. In de Algarve zijn er bij het district van Albufeira de meeste stranden te vinden die het Blue Flag-vaandel mogen dragen. Behalve in Lagos zijn er nog drie Blue Flag-jachthavens in de Algarve:  Portimão, Vilamoura en de kleurrijke moderne haven van Albufeira.

De Blue Flag-stranden in de rest van Portugal
Na de Algarve komt het Noorden op de tweede plaats met 63 Blue Flag-stranden. Tejo heeft er 45, Alentejo 22 en Centro 18. Verlaten we het Portugese vasteland en gaan we naar de eilanden dan zijn daar ook nog genoeg stranden waar je lekker veilig kunt zwemmen en waar er genoeg faciliteiten zijn. Op de Azoren vind je 33 Blue Flag-stranden en het Portugese bloemeneiland Madeira heeft er veertien.

(foto door xornalcerto  – Flickr.com/ CC-licentie)

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...