Portimão heeft rolstoelvriendelijk pad

Bij Portimão denk je gauw aan powerboats, race-auto’s en zware motoren, maar juist deze stad heeft als eerste in Portugal een speciale route aangelegd voor mindervaliden. Deze ‘Rota acessível de Portimão’ ligt er sinds 8 oktober en is een pad van 5 kilometer lang en 1,2 meter breed. De route gaat door de stad en komt onder andere langs de winkels, de zee, verschillende banken, het postkantoor, het politiebureau, het stadhuis en de openbare bibliotheek.

De  Rota acessível de Portimão  heeft een speciale ondergrond en geen obstakels, waardoor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten ongehinderd door de stad heen kunnen gaan. Ook blinden kunnen dankzij de bewegwijzering in braille makkelijk zelf hun weg vinden.

Portimão: vriendelijk voor senioren
De route voor mindervaliden is voor Portimão een mooie stap naar de wens om een stad te zijn die vriendelijk is voor senioren. Portimão neemt daarvoor ook deel aan het internationale project ‘Global Network of Age-friendly Cities’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO wil hiermee bereiken dat steden de levenskwaliteit van ouderen verbeteren.

Overwinteren
Maar behalve dat het initiatief van Portimão de eigen mindervalide burgers op weg helpt, is het misschien ook een mooie trekpleister voor oudere overwinteraars die wat minder goed zien of lopen.

(foto door Jose Juan FigueroaFlickr.com)

Dit vind je misschien ook leuk...