Voorlopig geen tolweg in de Algarve

Niet vanwege de vele protesten, maar wel door de nieuwe verkiezingen is de invoering van tolheffing op de A22 in de Algarve uitgesteld. Normaal was het de planning dat op 15 april al tol  betaald moest worden, nu wordt dat op zijn vroegst begin juni. Het bericht over het uitstel van de tolweg weerhield de Vereniging voor Automobilisten in de Algarve er niet van om afgelopen zaterdag een protestactie op touw te zetten.

Samen met Spaanse automobilisten bezetten de Portugese autorijders de Guadiana-brug bij de grens van Spanje. Het doel was om toeterend en protesterend de doorgang volledig te blokkeren, maar dat was niet helemaal gelukt. Wel was er een file van 3 kilometer. Aan het protest deden tientallen automobilisten mee. Een stuk minder dan er bij de protestactie van afgelopen maart aanwezig waren. Toen blokkeerden honderden automobilisten de EN125.

Achteruitgang economie vanwege tolweg in de Algarve
Volgens Diário Online is de burgemeester van het Spaanse Ayamonte, dat vlak over de grens van Portugal ligt, van mening dat het invoeren van de tol op de A22 de situatie terug brengt naar de tijd toen er nog geen brug over de Guadiana-rivier was. Voordat de brug in 1991 werd gebouwd was het alleen via de pont mogelijk om van het Portugese Vila Real de Santo Antonio naar Ayamonte te gaan en vice versa. Er komen ook meerdere geluiden van beleidsmakers uit de Algarve dat de tolweg niet alleen funest is voor het toerisme, maar ook voor de economische ontwikkelingen tussen Zuid-Portugal en de Spaanse provincie Huelva.

‘Uitstel verkiezingen: mogelijk afstel tolheffing
Het plan is nog steeds dat de tolweg er komt in de Algarve, maar de Vereniging voor Automobilisten in de Algarve heeft nu toch hoop dat het proces vanwege de nieuwe verkiezingen omkeerbaar is. Hoewel de invoering van de tol is uitgesteld, gaan de werkzaamheden aan de  apparatuur voor de registratie van de tol nog gewoon door.Volgens het Portugese dagblad A Bola heeft behalve de Algarve ook Beira Interior, Beiras Litoral e Alta en Interior Norte uitstel van de invoering van tol gekregen. Voor deze gebieden staat er tolheffing gepland voor de A24, A23 en A25.

(foto door Number Six – Flickr.com / CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...