Hoogbejaarde dolfijn Sam sterft in Zoomarine
De 50-jarige wereldberoemde dolfijn Sam is er niet meer. Volgens het dolfinarium Zoomarine in Guia is het dier op 13 februari een natuurlijk dood gestorven. Deze zou zijn veroorzaakt door zijn hoge leeftijd. Waarschijnlijk zullen de overige dolfijnen uit de groep van Sam het hardste treuren om hun leider. Maar ook zal een van de mede-eigenaren van Zoomarine ontroostbaar zijn: Pedro Lavia. Hij trainde Sam al 42 jaar. Pedro begon daar mee toen hij nog een klein jongetje was.
Zijn beroemdheid dankt Sam aan zijn uitzonderlijke hoge leeftijd. Er is nog niet eerder een dolfijn vijftig jaar geworden in gevangenschap. In het wild kunnen ze wel zo lang leven, maar brengen ze hun bestaan door in een bassin, dan halen ze gemiddeld twintig jaar. En dat was precies de tijd die Sam tijdens de laatste fase van zijn leven doorbracht in Zoomarine.
Sam en Flipper: wereldberoemde tuimelaars
Tijdens zijn leven heeft Sam volgens het Portugese dagblad Público miljoenen mensen vermaakt. Iets wat hij als Tursiops Truncatus, beter bekend als de tuimelaar, prima kon. Een tuimelaar is een dolfijnensoort die bekend staat om zijn intelligentie en daarom vaak te zien is in dolfinaria. Maar ze worden ook ingezet voor de marine of ze zwemmen op therapeutische basis met menselijke patiënten. Verder kom je ze tegen op het witte doek. Want de bekendste dolfijn ooit, was de tuimelaar Flipper. Hoewel, eigenlijk moet de roem worden verdeeld, want het waren vijf dolfijnen die Flipper hebben gespeeld.
Slachting wilde dolfijnen
Overigens is er veel internationale kritiek op het houden van dolfijnen in dolfinaria. Ook worden ieder jaar weer grote aantallen dolfijnen op verschillende plekken in de wereld afgeslacht vanwege culturele of economische redenen, zoals in Denemarken en Japan. Richard O’Barry de voormalige trainer van de verschillende dolfijnen die Flipper speelden, heeft hierover een documentaire gemaakt. Richard is tien jaar dolfijnentrainer geweest, maar na de dood van een van zijn dieren stond hij niet meer achter zijn beroep. In plaats van ze te vangen en te trainen, zet hij zich nu al bijna veertig jaar in tegen de dolfijnenindustrie. Kijk waarom en bezoek Ric O’Barry’s Dolphin Project.
(foto door Diego Dacal – Flickr.com/ CC-licentie)