Bloemrijke paastraditie in São Brás de Alportel

Paasprocessie São Brás de Alportel - Algarve 2012‘Festa das Tochas Floridas’ is een van de bekendste en oudste paastradities in de Algarve. Tijdens Paaszondag (8 april) is São Brás de Alportel versierd met bloemen. Zelfs op straat ligt er een tapijt van bloemstukken. Het publiek kan vanaf 9.30 de straten van São Brás de Alportel in om het kilometerlange bloementapijt bekijken.

Processie in São Brás de Alportel
Maar waar iedereen voor komt is de processie, die om  11.00 uur begint. Hierbij lopen de mannen van het dorp door de bloemenstraten, waarbij ze steeds hetzelfde refrein zingen: ‘Ressuscitou como disse! Aleluia! Aleluia! Aleluia! (‘Hij is opgestaan, zoals hij zei: Halleluja! Halleluja! Halleluja!’). Deze processie in São Brás de Alportel staat bekend als een van de mooiste en authentiekste paasprocessies in de Algarve.

De bloemrijke balkons in de Algarve
De bloemversieringen beperken zich niet alleen tot de weg, ook versiert de bevolking hun balkons en hun ramen met bloemsierwerken. Kunstwerken waarin dagen handwerk zit. Voor het bloementapijt in de straat alleen al hebben honderden vrijwilligers drie ton aan bloemen verwerkt. Waarbij de laatste loodjes in de vroege morgen van Paaszondag plaatsvinden, want het bloementapijt moet voor zonsopkomst in de straten van São Brás de Alportel liggen. Zodat als de zon gaat schijnen het bloementapijt er in volle glorie ligt.

Feest in São Brás de Alportel
De paasprocessie in São Brás de Alportel wordt door duizenden mensen bezocht. Na de tocht door het dorp is er een kerkdienst. Daarna is het vanaf 15.30 uur tijd voor feest met veel traditionele muziek, eten en drinken. Proef de Portugese traditionele lekkernijen! Verder is er een markt met regionale producten en een prijsuitreiking voor de mooiste bloemversieringen.

Dit vind je misschien ook leuk...