Worstfestival met fado in de Algarve

gegrilde chourica - querenca festival AlgarveKomend weekend zullen de bewoners van het Portugese dorp Querença de beschermheilige van de dieren, Sint Luís, weer eren met het jaarlijkse traditionele worstfeest. Deze Festa das Chouriças de Querença is een van de grootste traditionele culinaire evenementen van de Algarve. Het is een feest met veel muziek, religie en natuurlijk worst.

Fado en chouriças
Op zaterdagavond (18 januari) begint het evenement met drie jonge talentvolle Fadozangers uit de regio met hun muzikale begeleiders. Ze treden vanaf 21.00 uur op in de danszaal van Casa do Povo van Querença. Vanaf zondagochtend (19 januari) omstreeks 11.00 uur start het beroemde culinaire gedeelte. Dan gaan de eigengemaakte worsten, de chouriças, op de houtskoolgril. Daarvoor kun je vanaf 10.00 uur al andere lokale producten proberen en traditioneel handwerk bekijken op de markt. Natuurlijk is er ook van alles te koop.

Mis en processie
’s Middags begint omstreeks 15.00 uur het religieuze programma met een mis met daarna een processie die door de straten trekt van Querença. Een belevenis waar veel bezoekers op af komen. Vanaf 16.30 start de verkoop van de worsten op het kerkplein: het hoogtepunt van de dag. Dit alles wordt begeleid door livemuziek, dans, wijn en bier.

Beschermheilige
Ooit waren de dorpelingen van Querença voor hun voedsel sterk afhankelijk van hun varkens. Hoewel er nu meerdere voedselbronnen zijn, willen de inwoners van Querença nog steeds met deze eeuwenoude traditie aan Sint Luís vragen voor een goede gezondheid en groei van hun varkens.

(foto (c) Canstock Photo / nataliaspb)

 

 


Dit vind je misschien ook leuk...