Proef de zoete aardappels van Aljezur tijdens festival

Vanaf 29 november tot en met  1 december draait alles in Aljezur om de zoete aardappel. In de Espaço Multiusos de Aljezur kun je dan met deze knol kennis maken tijdens het jaarlijkse Festival da Batata Doce de Aljezur. Hier heb je de mogelijkheid om allerlei soorten gerechten met de aardappel proeven. Eet ze lekker doorgegaard zo uit de houtovens of neem een zak verse exemplaren mee en probeer een van deze recepten.

Behalve om zoete aardappels gaat het tijdens het Festival da Batata Doce de Aljezur ook om de promotie van de economische activiteiten uit de regio. Restaurants, bars en handwerklieden, allemaal vieren ze het bestaan van de zoete aardappel. Verder is er veel entertainment met onder andere muziek.

Bijzondere geschiedenis
Er wordt gezegd dat Aljezur de lekkerste zoete aardappelen heeft vanwege de ultieme combinatie van zon, vruchtbare grond en de schone zeelucht. Vandaar dat de kwaliteit van het landbouwproduct ook beschermd wordt door het keurmerk Indicação Geográfica Protegida. Daarbij heeft de aardappel een bijzondere geschiedenis. Volgens de volksoverlevering speelde de zoete knol eeuwen geleden een belangrijke rol in de herovering van Aljezur op de Moren. Welke? Lees hier het verhaal over de magische stoofpot van Aljezur.

(foto door Maggie HoffmanFlickr.com)

Dit vind je misschien ook leuk...