Algemene staking op 14 november in Portugal

staking PortugalEen groot deel van de Portugezen legt morgen het werk neer. Onder andere de grootste vakbond heeft een landelijke 24-uursstaking afgekondigd. De reden van de staking zijn de ingrijpende geplande bezuinigingen van de Portugese regering voor 2013. Deze voelt zich daartoe genoodzaakt vanwege de eisen van de Europese Commissie. Voldoet Portugal daar namelijk niet aan, dan kan het zijn financiële steun kwijtraken.

De Portugese bevolking kampt nu al met de huidige bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Zo zijn er nationale feestdagen geschrapt, uitkeringen gekort, de salarissen voor ambtenaren verminderd en is de btw verhoogd. Aangezien het niveau van salarissen en uitkeringen al laag ligt in Portugal, voelt de bevolking de besparingsmaatregelen goed. Het inmiddels goedgekeurde begrotingsplan voor 2013 is nog veel strenger, waarbij Portugal een record aan belastingverhogingen invoert.

Dagelijkse protesten in Portugal
Sinds in oktober bekend werd dat er extra bezuinigd moest worden, zijn er dagelijks protesten geweest. Hieraan doet ook het leger mee. Afgelopen zondag liepen er nog tienduizend soldaten door de straten van Lissabon. Pikant detail:  de demonstranten zongen daarbij het lied dat het startsein was van de Anjerrevolutie in 1974. Ook is het parlement op 15 oktober omsingeld geweest door protesterende Portugezen die daartoe werden opgeroepen via Facebook. De sfeer werd daarbij voor het eerst grimmig. En gisteren kreeg de Duitse Bondskanselier Angela Merkel ook niet bepaald een warm onthaal van de protesterende bevolking. Veel mensen zien haar namelijk als het symbool van de aan Portugal opgelegde begrotingseisen door de Europese Commissie.

Hinder vliegverkeer Portugal
Naar aanleiding van de staking van morgen wordt er verwacht dat het openbare leven er hinder van zal ondervinden. Mogelijk komen er ook vertragingen en annuleringen in het vliegverkeer voor. Wie een vliegticket heeft naar Portugal kan deze keer ook niet gemakkelijk uitwijken naar een vliegveld in Spanje, aangezien dit land gelijk met Portugal ook een grote landelijke staking heeft aangekondigd. Check daarom vooraf of een geboekte vlucht naar Portugal gewoon op tijd gaat.

 

(foto door ovelhaverde – Flickr.com / onder CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...