Ronde van de Algarve voor 40e maal

wielrennen bij opkomende zon - Ronde van de AlgarveAanstaande woensdag stapt er weer een peloton van wereldklasse op de racefiets voor de Ronde van de Algarve, of zoals deze in het Portugees wordt genoemd de ‘Volta ao Algarve’.  Vijf dagen lang, van 19 tot en met 23 februari, zullen de wielrenners door de Algarve toeren. Hierbij fietsen ook twee wereldkampioenen mee, namelijk de Portugees Rui Costa en de Duitser Tony Martin. De laatste is bovendien titelverdediger, hij won in 2011 en vorig jaar de Ronde van de Algarve. Ook is de winnaar van de Volta ao Algarve in 2009 en 2010, de Spanjaard Alberto Contador, weer van de partij.

Nederlanders in de Ronde van de Algarve
Twintig teams uit diverse landen hebben hun deelname bevestigd. Acht daarvan maken deel uit van de UCI WorldTour. Ook rijden er Nederlandse wielrenners mee. Voor het Belkin Pro Cycling team zijn dat  Rick Flens, Marc Goos, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Tom Leezer en Bram Tankink. Wesley Kreder komt uit voor de Wanty – Groupe Gobert.

Vlakke wegen en steile bergen
In de eerste etappe komen de wielrenners niet al te sterke hoogteverschillen tegen. Dag twee wordt zwaarder door het laaggebergte op de route. Vrijdag kunnen de deelnemers knallen in de individuele tijdrit. Zaterdag is het de dag voor de bergspecialisten. Deze etappe eindigt na een bergachtige rit met een korte maar steile beklimming van de Alto do Malhão.  Volgens de organisatie van de Volta ao Algarve belooft de finish van deze etapperonde een feestelijke gebeurtenis te worden en wordt er veel publiek verwacht. De laatste dag kunnen de renners weer flink doorrijden over vlakkere wegen. In totaal is de route bijna 690 kilometer lang.

Etappes door heel de Algarve
De route van de Ronde van de Algarve gaat zowel door het oostelijke, westelijke en  centrale deel van de Algarve. Het etappeschema is als volgt:

  • 1e etappe – 19 februari: Faro – Albufeira (160 km)
  • 2e etappe – 20 februari: Lagoa – Lagoa (196 km)
  • 3e etappe – 21 februari: Vila do Bispo – Sagres (13.6 km)
  • 4e etappe – 22 februari: Almodôvar – Alto do Malhão (164,5 km)
  • 5e etappe – 23 februari: Tavira – Vilamoura (155,8 km)

Voor meer gedetailleerde informatie over de route van de Ronde van de Algarve, kun je naar de website van Volta ao Algarve.

Update: De winnaar van de Ronde van de Algarve is de Pool Michal Kwiatkowski van Omega Pharma-QuickStep. Beste Nederlander is Tom Leezer die voor Belkin rijdt, hij werd negende.

(foto (c) Can Stock Photo / loftisg)

Dit vind je misschien ook leuk...