Landelijke staking Portugal op 22 maart

Aankondiging staking PortugalDe Portugezen plannen op 22 maart weer een algemene staking tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Het protest zal op die dag waarschijnlijk gevolgen hebben voor heel het land. Reizigers moeten daarom rekening houden met vertragingen. Ook zal de staking merkbaar zijn in de gezondheidszorg en het onderwijs, nu de betreffende vakbonden hebben aangekondigd mee te doen.

Bescherming rechten van werknemers
De staking in Portugal is een initiatief van de Algemene Federatie van Portugese Werknemers (CGTP). De reden van de organisatie voor de oproep van de staking is het beschermen van de rechten van werknemers. Volgens de vakbond voor leraren (FENPROF) wordt er niet in alle branches evenwichtig gekort op de salarissen. De onderwijzers vinden bovendien dat de Portugese regering sterkere maatregelen neemt dan wat nodig is voor de eisen van de EU. De artsen doen mee omdat volgens hen de kortingen op het budget van de gezondheidszorg een bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Stakingen in Portugal
De Portugezen hebben sinds de komst van de crisis al vaker gestaakt tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Op 11 februari dit jaar vond de grootste staking sinds dertig jaar plaats in Portugal. Ruim 300.000 demonstranten protesteerden in de straten van Lissabon tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Stakingen in Spanje
Ook in buurland Spanje gaan de demonstranten regelmatig de straten op. Een week na de staking in Portugal gaan de Spanjaarden weer demonstreren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Spaanse regering. Voor mensen die op 29 maart a.s. naar of van Portugal reizen: de Spaanse staking kan gevolgen hebben voor het Portugese vliegverkeer.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ben schreef:

    Ik reis op 22 maart met het vliegtuig naar Faro. Worden er problemen verwacht met het vliegverkeer?

  2. Carry Böhmermann schreef:

    Hallo Ben,

    Ja er wordt verwacht dat het vliegverkeer hinder ondervindt van de staking. Het beste kun je denk ik bij je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij informeren of je vlucht gewoon doorgaat.