Ronde van de Algarve voor de 38e keer

Ook Tony Martin doet mee met de Ronde van de AlgarveVoor de 38e keer komen topwielrenners naar het zuiden van Portugal voor de Ronde van de Algarve (Volta ao Algarve). Morgen stappen meer dan honderdvijftig atleten op de fiets voor een tocht van ruim 700 kilometer. De afstand is verdeeld in vijf etappes. Helaas komt de Spaanse renner Alberto Velasco Contador niet op de deelnemerslijst voor  vanwege zijn schorsing. Hij won zowel in 2009 als 2010 de Volta ao Algarve. Wel is de wereldkampioen tijdrijden, de Duitser Tony Martin, er om zijn titel van vorig jaar te verdedigen.

Het was nog even spannend of de Ronde van de Algarve door zou gaan, want de organisatie had nog een rekening bij de politie openstaan voor de beveiliging van het evenement. En eigenlijk wilde het korps eerst geld zien voordat ze in actie zouden komen. Maar de organisatie van de Ronde van de Algarve heeft ook nog  ruim 70.000 euro tegoed van diverse gemeentes. Inmiddels is het geschil met de politie opgelost en gaat de Ronde van de Algarve morgen van start.

De route van de Ronde van de Algarve
Het peloton vertrekt woensdagmorgen 15 februari van Dunas Douradas bij Almancil voor een rit van 151 kilometer naar Albufeira. Donderdag 16 februari loopt de route van 187,5 kilometer vanaf Faro naar het gemeentehuis van Lagoa. Op de derde dag wordt er gefietst vanaf Castro Marim. De finish ligt na 194,6 kilometer bergopwaarts in Alto de Malhão bij Loulé. Zaterdag 18 februari starten de renners bij het gemeentehuis in Albufeira voor een rit van 186 kilometer naar Tavira. De laatste dag is er een individuele tijdrit van 25,8 kilometer van ‘Parque da FATACIL’ in Lagoa naar Portimão. De verwachte vertrek- en aankomsttijden zijn als volgt:

1e etappe: Dunas Douradas (Almancil) – Albufeira, 11.55 – 16.20
2e etappe: Faro – Lagoa, 11.00 – 16.15
3e etappe: Castro Marim – Alto do Malhõa (Loulé), 10.20 – 16.11
4e etappe:  Vilamoura – Tavira, 11.00 – 16.14
5e etappe:  Lagoa – Portimão, 11.20 – 12.53 (finish eerste deelnemer)

Extra informatie over de etappes van de Ronde van de Algarve
Handige kaartjes met meer informatie over de route, zoals de hoogteverschillen, staan op de website van de Volta ao Algarve. Ook vind je hier de verwachte vertrek- en aankomsttijden. En als je niet alleen bij de start en finish wilt gaan kijken, dan kun je aan het schema zien waar je het beste onderweg de renners kunt opwachten.

Kun je er niet bij zijn, maar wil je de Ronde van de Algarve toch volgen: op Eurosport 2 en de Portugese zender RTP 2  is er dagelijks  een verslag.

Update: De winnaar van vorig jaar, de Duitser Tony Martin, heeft zijn titel moeten afstaan aan de Australiër Richie Porte.

(Foto door Charel.irrthum – Flickr.com / CC-licentie)

Dit vind je misschien ook leuk...